Care este interesul Primăriei Generale vis-à-vis de administrarea Deltei Văcărești?

Vă propun să vorbim astăzi despre Delta Văcărești, un subiect pe care primarul interimar al Capitalei, actualmente și candidat la Primăria Sectorului 4, aproape că l-a confiscat, după ce, probabil, cineva i-a șoptit că tema merită speculată masiv datorită potențialului electoral. Așa că, subit, Delta Văcăreștiului a devenit principala preocupare a lui Răzvan Sava. Din păcate pentru domnul Sava, nici măcar subiectul Deltei Văcărești nu este unul pe care să îl stăpânească dar, sfătuit de grupul de interese pe care îl are în spate, propune așa-numite “soluții”. Dar hai să vorbim la modul concret despre situația Deltei Văcărești.

Înainte de toate, trebuie precizat ce interventii ar trebui să se producă la nivelul acestei zone, deoarece existența în spațiul urban a unei asemenea arii protejate nu poate fi lăsată la voia întâmplării, permițându-se construcția unor idei, aparent inofensive, doar din dorința ca unii investitori să câștige anumite licitații. Trebuie pornit de la premisa că intervențiile ulterioare în Delta Văcărești trebuie să fie cât mai subtile si mai putin intruzive. Pe scurt, este firească, de exemplu, amenajarea unor alei, dar doar cu materialele locului sau, în cel mai rău caz, cu materiale aduse din alte parte, dar nu fabricate. De asemenea, pistele de bicicliști sau alte proiecte de agrement ar trebui excluse categoric, pentru că efectiv s-ar construi ceea ce nu ar fi benefic pentru ecosistemul existent în zonă, fie că este migrator sau nu, și s-ar apela la niște materiale ieftine și de foarte proastă calitate, care nu ar tine cont de nevoile locului.

Nu în ultimul rând, pentru administrarea unei asemenea zone, trebuie apelat la personal profesionist din cadrul Ministerului Mediului, specialiști care au argumentul experienței, și nu la niste organizații care au făcut lobby pentru diverse interese atunci când aveau loc anumite manifestații. În plus, pentru respectarea sarcinilor de muncă ale acelor specialiști din cadrul Ministerului Mediului, ar trebui să fie implicată și administrația locală de sector. Și nu spun acest lucru degeaba. Argumentul este simplu: aparatul administrativ al Sectorului 4 este conceput pentru a se ocupa efectiv de toată suprafața existentă în sector și considerăm Parcul Natural Văcărești un obiectiv de interes major!

Dacă nu se va ține cont de aceste argumente pe care vi le expun aici, “congregația” aparent sfântă și morală, formată din Primăria Generală și o parte dintre ONG-uri, pare o asociere bizară, ca să nu spun obscură, Nimeni nu poate nega că, de foarte multe ori, relația dintre ONG-uri si administrația Capitalei a fost una mai mult tensionată decât una de parteneriat. Și, de fapt, acesta este și rolul organizațiilor non-guvernamentale, nu-i așa, să atragă atenția asupra deciziilor nu tocmai corecte luate de către aparatul administrativ al Capitalei. Nu doresc să mă lansez în jocul presupunerilor, doar că mi s-ar părea greșit din partea mea să nu atrag atenția că presimt că ceva putred se arată la orizont.

Consider că după atâta timp în care acest Parc a fost mediatizat, aproape până la punctual când a devenit un proiect perceput drept controversat, trebuie să i se acorde șansa la o continuitate firească de integrare spațială, fără vreo intervenție dăunătoare și prost coordonată, mai ales din dorința unor instituții sau persoane să-și construiască o imagine curată, fără ca intenția reală să fie nici pe departe la fel de imaculată.

Aceasta este o privire de ansamblu asupra a ceea ce se întâmplă acum cu Delta Vacărești. După cum am spus deja, nu vreau să fac presupuneri privind interesele reale ale actualului primar general interimar al Capitalei, dar nici nu vreau să evit acest subiect pentru că locuitorii Sectorului 4, ca de altfel toți bucureștenii, au dreptul să vadă ceea ce este în spatele declarațiilor sforăitoare ale lui Răzvan Sava.

După cum ați constatat și dumneavoastră deja, Delta Văcărești a devenit principala preocupare a lui Răzvan Sava. Și l-aș întreba pentru cine este cu adevărat această problemă, acum, o prioritate? Pentru toți locuitorii care au ajuns la disperare din cauza traficului infernal cauzat de lucrările interminabile la pasajul de la Piața Sudului, Delta Văcărești sigur nu este o prioritate! Pentru toți cetățenii care așteaptă ca Primăria Capitalei, condusă de domnul Sava, să dea undă verde lucrărilor de reabilitare a străzilor din oraș care le rup, la propriu, mașinile, Delta Văcărești nu este o prioritate! Nu în ultimul rând, probabil că Răzvan Sava nu a aflat încă faptul că …nu are niciun proiect real pentru Delta Văcărești, deși tot vorbește despre el. Altfel, am fi văzut, probabil, până acum resursele concrete dedicate unui astfel de proiect. În plus, este fascinantă puterea de acumulare de noi cunoștințe a primarului interimar de la Capitală, din moment ce se consideră un fel de specialist în problemele Deltei Văcărești. Oricum, sunt extrem de curios cum va reuși Răzvan Sava să rezolve enigma Deltei Văcărești, din moment ce nu a fost în stare să rezolve problemele cu adevărat relevante ale bucureștenilor?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *