“Delta Văcăreşti”, o imensă afacere imobiliară pentru băieţii deştepţi ai lui Răzvan Sava

Răzvan Sava s-a întâlnit recent cu Cristiana Pașca Palmer, ministrul mediului, pentru a discuta transformarea zonei lacurilor Văcăreşti într-o Deltă. Primăria Capitalei, împreună cu o serie de asociaţii, doreşte să preia zona în administrare, dar asta “după justa despăgubire a proprietarilor,” cum se scrie în documentele oficiale. Ceea ce vrea să pară o luptă pentru ecologie ascunde în spate o imensă afacere imobiliară.

Lacul Văcăreşti se întinde pe o suprafaţă de 180 de hectare. Regimul Ceauşescu a expropriat deţinătorii de grădini şi terenuri agricole pentru realizarea unui sistem hidroenergetic. Lucrările la Lacul Văcăreşti au fost abandonate în 1989. Prin lăsarea în paragină, lucrarea hidrotehnică s-a degradat şi a dat naştere unui loc care a ajuns să fie botezat “Delta Bucureşti”. Mai mult, autorităţile de mediu, impulsionate puternic de organizaţiile neguvernamentale de mediu, au făcut demersuri pentru transformarea acumulării în parc natural, primind chiar şi avizul Academiei Române. Studiile au arătat că, în momentul în care nu s-a mai lucrat la acest obiectiv hidrotehnic, s-au adunat aproximativ 90 de specii, multe dintre ele protejate în Uniunea Europeană. Proiectul a primit şi avizul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, mai trebuind doar o hotărâre de Guvern prin care Parcul Natural Văcăreşti să obţină statutul de arie naturală protejată de interes naţional. Dar Asociaţia proprietarilor din zona Văcăreşti revendică în natură aceste terenuri. Dacă se va realiza proiectul ecologist “Delta Văcăreşti”, atunci proprietarii, atenţie, vor fi despăgubiţi la “justa valoare”. La preţul de 300 euro/mp, terenul este estimat astăzi la aproape 540 de milioane de euro, spun experţii imobiliari. Dar acesta este preţul în zona grădinilor de legume, pentru că în zona construibilă preţul mediu este de 1.500 euro/mp. În cazul în care se va promova Hotărârea de Guvern, proprietarii vor fi despăgubiţi cu peste jumătate de miliard de Euro. De unde îi va scoate statul român?

Liberalul Răzvan Sava luptă pentru drepturile proprietarilor, prezentând o mască ecologistă. În spatele intenţiei de amenajare a „Deltei” sunt interese financiare imense. Rechinii imobiliari sunt pe aproape.

1 Comment

  1. ion says:

    Fostii proprietarii de case si gradini din zona Vacaresti (ca si din alte zone) nu au fost DEJA despagubiti cu apartamente la bloc inca de pe vremea lui Ceausescu??!! Cate despagubiri asteapta acesti oameni pentru acelasi loc?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *