Vești bune pentru Sectorul 4: Delta Văcărești este OFICIAL parc natural și arie naturală protejată

Cum a fost la prima dezbatere electorală din această campanie?
May 10, 2016
Urmăriți stadiul proiectului de reabilitare termică în Sectorul 4 cu ajutorul unei hărți interactive
May 12, 2016

Vești bune pentru Sectorul 4: Delta Văcărești este OFICIAL parc natural și arie naturală protejată

În sfârșit, motive de bucurie pentru locuitorii Sectorului 4 și pentru iubitorii Deltei Văcărești! Guvernul a declarat astăzi, în mod oficial, Delta Văcărești drept parc natural, instituindu-se, implicit, și statutul de zonă protejată.

Timp de patru ani, reprezentanți ai societății civile au pus presiune pe Ministerul Mediului pentru a adopta această decizie, lucru care nu s-a întâmplat, până astăzi. Zona Văcărești, un ecosistem unic în București, a fost în tot acest timp lăsată în paragină, fiind consumată de incendii și distrusă de braconieri, autoritățile continuând să rămână indiferente. Din fericire, de astăzi, salvarea acestui areal deosebit este posibilă, urmând ca, ulterior, să fie transformată într-un parc natural.

Ministrul Mediului a declarat, vizavi de acest subiect: „După patru ani , acest Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, a aprobat Hotărârea prin care se declară Lacul Văcărești parc natural și se instituie regimul de arie naturală protejată. Cunoscut și sub numele de „Delta Văcărești” sau „Delta dintre blocuri”, acest areal va fi PRIMUL PARC NATURAL URBAN din Europa continentală – un motiv de mândrie pentru noi toți românii! Bucureștenii, pe de altă parte, vor beneficia de cel mai mare spațiu verde din capitală – 186 de ha, un adevărat plămân verde în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane a țării. Parcul va oferi oportunități de recreere, turism, educație ecologică și cercetare științifică, dar va contribui și la managementul inundațiilor și combaterea efectului de seră. Lacul Văcărești este un exemplu evident al capacității naturii de a-și recâștiga drepturile. Este un spațiu care a fost lăsat 25 de ani de izbeliște.”

Salut decizia luată de Guvern astăzi și felicit societatea civilă pentru eforturile depuse în îndeplinirea acestui obiectiv. Hotărârea Guvernului reprezintă un real succes pentru Asociația Parcul Natural Văcărești, pentru societatea civilă, pentru locuitorii Sectorului 4 și pentru cetățenii întregii Capitale.

 

 

1 Comment

  1. mihaela says:

    Ne bucuram ca Delta Vacaresti a fost declarata oficial parc natural si arie naturala protejata dar speram ca va fi si ingrijita asa cum trebuie si de cetateni si de autoritati. Si cum stiu ca ati mai demarat proiecte de ecologizare a deltei sunt sigura ca veti face tot ce tine de dvs. pentru ca delta noastra sa nu isi piarda statutul recent obtinut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *