Scrisoare deschisă către Preşedintele Iohannis şi Prim-Ministrul Cioloş

Am rămas plăcut surprins după vizita la Târgul Oferta Educațională
May 18, 2016
Info: Cât plătesc oamenii pentru reabilitarea termică?
May 20, 2016

Scrisoare deschisă către Preşedintele Iohannis şi Prim-Ministrul Cioloş

Scrisoare deschisă

Domnule Preşedinte Klaus Iohannis

Domnule Prim-Ministru Dacian Cioloş,

 

De două luni am tras semnalul de alarmă despre riscul apariţiei virusului Zika, o boală infecţioasă care produce malformaţii congenitale severe la copii, care poate să se răspândească şi în România pe măsură ce vremea se încălzeşte. Ţânţarul-tigru, purtător al virusului Zika, a fost descoperit, încă de anul trecut, în parcurile din Bucureşti şi pădurile din Ilfov. Ministerul Sănătăţii a cerut ca dezinsecţia să fie făcută inclusiv pentru această specie şi să fie intensificată mai ales în parcuri şi pe malurile lacurilor. Potrivit OMS, ţara noastră este clasificată ca ţară cu probabilitate moderată de transmitere a virusului.

În ciuda sesizărilor noastre repetate, Primăria Generală a Capitalei nu a făcut niciun demers pentru începerea programului de dezinsecţie şi de deratizare. Vin ţânţarii peste noi. Şobolanii s-au înmiit de anul trecut. Primăvara e pe terminate.

Primăria Capitalei vrea să delege unui operator privat, ales prin licitaţie, serviciul de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie, pe o perioadă de opt ani. Valoarea estimata a contractului este de 360 milioane lei, circa 45 milioane lei pe an, inclusiv TVA. Consiliul General al Municipiului Bucureşti încă nu şi-a dat acordul pentru acest lucru. Până în decembrie 2015, serviciul de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie a fost delegat firmei 3D România. Contractul a fost încheiat în urmă cu 20 de ani, el fiind prelungit prin şapte acte adiţionale. La ora actuală, Bucureştiul este lipsit de apărare în cazul invaziei şobolanilor şi a ţânţarilor tigru.

Pregătirile necesare licitaţiei, licitaţia şi eventualele contestaţii vor dura în cel mai bun caz un an şi jumătate.

Ce ne facem noi bucureştenii în perioada verii? Cum ne vom apăra de ţânţari şi de pericolul Zika?

Să nu veniţi într-o situaţie de catastrofă să ne spuneţi că nu aţi fost avertizaţi.

 

Daniel Băluţă

Un bucureştean îngrijorat

4 Comments

 1. mihai says:

  Domnul presedinte si domnul prim ministru au treburi mai importante decat sanatatea noastra. Nu toti cei din conducere se preocupa de binele nostru aol cetatenilor, asa cum faceti dvs.

 2. razvan says:

  Sunt total; de acord cu dvs. Mi se pare extrem de important sa se ia masuri pentru ca altfel ne paste un mare pericol de aparitie si trasmitere a virusului Zika. Dar ca de obicei interesele financiare sunt mai mari decat sanatatea si siguranta noastra a cetatenilor.

 3. Alexandru says:

  In cartierul de case Aparatorii Patriei e plin de tantari tigru. Din primavara suntem plini de ciupituri si inca nu s-a intervenit pentru combaterea tantarilor… Se iau masuri anul asta?? Am ajuns sa ne imbracam la 30 de grade cu haine groase sa ne ferim copiii de tantari…. nu se mai poate.. Cand se iau masuri??

  • Daniel Băluță says:

   Bună ziua! Activitățile de deratizare și de dezinsecție au demarat deja, atât cu angajați de la Primăria Generală, cât și cu cei de la ADPP4 SA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *