Scrisoare deschisă adresată Ministrului Mediului

Copilăria mea în Sectorul 4, povestită de cea care mi-a dat viață
May 22, 2016
Ia atitudine: mergi la VOT!
May 24, 2016

Scrisoare deschisă adresată Ministrului Mediului

Doamnă Cristiana Paşca Palmer, Ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor,
Vă felicit pentru adoptarea Hotărârii nr. 349/2016, prin care zona naturală „Acumulare Văcăreşti” este declarată parc natural, cu regim de arie naturală protejată, dar ca să mergem mai departe cu acest proiect trebuie rezolvată mai întâi problema despăgubirilor proprietarilor din zonă.
Acest lucru nu se poate face însă fără implicarea guvernului dumneavoastră, fiind nevoie de o altă hotărâre de guvern care să rezolve problema proprietarilor. Fără un regim clar de proprietate, nu se pot face următorii pași.
De aceea, vă rog să ne comunicați în cât timp veți promova ordonanța de urgență care să permită despăgubirea proprietarilor.
După cum știți, acordarea compensațiilor, potrivit Ordonanţei de urgenţă nr. 57/2007, articolul 26, trebuie reglementată tot de guvern:
„(1) Pentru terenurile din arii naturale protejate, deţinute în regim de proprietate privată sau concesionate, proprietarii ori concesionarii vor primi compensaţii pentru respectarea prevederilor restrictive din planul de management al ariei naturale protejate. Modalitatea de solicitare, de calcul şi de acordare a compensaţiilor se stabileşte prin hotărâre a Guvernului”.
Vă reamintesc faptul că nu se poate trece la un plan clar de dezvoltare a zonei și la accesarea fondurilor europene, în acest sens, așa cum ne dorim și intenționăm să procedăm, fără să fi parcurs etapa despăgubirii proprietarilor.
De altfel, Primăria Sectorului 4 dorește să fie partener în acest proces, cel al dezvoltării zonei, dar, după cum spuneam, batem pasul pe loc până la emiterea unei noi hotărâri guvernamentale.
Altfel, chiar dumneavoastră precizați că „Suprafaţa totală pe care se instituie aria naturală protejată este de 186 de ha şi se compune din teren proprietate publică, aflat în gospodărirea Administraţiei Naţionale „Apele Române”, şi teren proprietate privată, deţinut de persoane fizice pentru care se va avea în vedere, la promovarea planului de management, să se prevadă compensaţii pentru respectarea prevederilor restrictive ori pentru măsurile de conservare instituite”.
După cum spuneați și dumneavoastră, acest prim parc natural urban din Europa Continentală este un motiv de mândrie pentru toți românii și ar fi păcat să rămână prioritar doar pe hârtie. Cu atât mai mult cu cât ar putea „oferi oportunități de recreere, turism, educație ecologică și cercetare științifică, dar va contribui și la managementul indundațiilor și combaterea efectului de seră”.
Vă mulțumesc și vă asigur de întregul meu concurs,
Daniel Băluță,
Primar Sector 4 București

5 Comments

 1. florentina says:

  Ma oftic atat de tare cand vad ca nu sunteti apreciat la adevarata dvs. valoare…Sunteti singurul caruia ii pasa cu adevarat de locuitorii sectorului si care luptati pentru drepturile lor si din pacate foarte putini apreciaza asta. Sper ca demersurile dvs sa aiba un rezultat pozitiv si proprietarii sa fie despagubiti asa cum ar fi corect.

 2. ionel says:

  Sunteti singurul care merita votul nostru. Eu si familia mea va vom acorda voturile noastre si avem toata increderea in dvs ca veti fi cel mai bun primar pe care l-a avut vreodata acest sector.

 3. Andreea Igrisan says:

  Cu o scrisoare nu stiu ce se rezolva. Nu va lasati pana nu sunt despagubiti proprietarii!

 4. Cristi says:

  Mi se pare foarte normal sa fie despagubiti oamenii aceia.

 5. Marian says:

  Mi se pare normal ca oamenii aceia sa fie despagubiti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *