De ce susțin conceptul de transport RATB gratuit, propus de către Primarul Capitalei, Gabriela Firea

Propun o noua abordare a colaborării în cadrul Consiliului Local al Sectorului 4
June 14, 2016
Am deschis puncte de prim ajutor în Sectorul 4, în urma avertizărilor ANM privind canicula
June 17, 2016

De ce susțin conceptul de transport RATB gratuit, propus de către Primarul Capitalei, Gabriela Firea

Știu că subiectul pe care vi-l propun astăzi a devenit unul foarte comentat aproape imediat după ce a fost făcut public de către Primarul General, Gabriela Firea. Este vorba despre gratuitatea de care ar urma să beneficieze bucureștenii pe mijloacele de transport in comun ale Regiei Autonome de Transport Bucuresti – RATB. Ca de fiecare dată, există păreri pro și contra.

Voi încerca astăzi să vă expun motivele pentru care eu cred că această soluție ar fi benefică pentru toți locuitorii Capitalei și, prin urmare, și de ce o susțin. În primul rând, trebuie să luăm în calcul că, acum, doar 20% dintre călători își achită biletul RATB, restul beneficiind de diverse facilități, precum reduceri semnificative ale tarifelor sau chiar gratuitate în cazul pensionarilor. De asemenea, există și o categorie de călători care refuză să plătească, pur și simplu.

Prin urmare, măsura gratuității pe mijloacele de transport in comun, implementată doar după analizarea cu mare atenție a studiului de eficiență, va aduce o serie de beneficii bucureștenilor. Aș aminti pentru moment decongestionarea traficului și impactul pozitiv al acestei schimbări, privită ca măsură de protecție socială. Desigur, lucrurile nu sunt simple și trebuie gândite foarte bine înainte de a se face orice, mai ales în condițiile în care actualul parc auto al Regiei de Transport este unul uzat, cu multe autobuze care ar trebui casate. Dar, cum spuneam, există deja un studiu de eficiență la nivelul Capitalei și știu cu certitudine că managementul Primăriei Municipiului București, prin doamna Gabriela Firea, are know-how-ul necesar implementării acestei măsuri.

9 Comments

 1. ady says:

  CRed ca acest subiect este mult prea controversat pentru a fi finalizat vreodata.

 2. razvan says:

  Cred ca gratuitatea transpotului in comun o sa creeze multe probleme, iar siguranta noastra poate fi pusa in pericol.

 3. raluca says:

  Nu sunt incantat de acest concept dar am incredere ca cei pe care ii sustineti au know-how-ul necesar implementarii acestui proiect.

 4. Nela says:

  E buna ideea dar gratuitatea sa fiedimineata de la ora 9 la ora 12după amiaza de la ora 14 la 16.

 5. Cecilua says:

  Sincer eu nu ii văd rostul …cred ca cel mai bine ar fi sa se suplimenteze mașinile si sa se facă plata atunci cand urci in ele …nu ca acum sa mergi nu stiu câte stații pe jos sa îți poți lua un bilet…( motiv pt care cred ca sunt multi care merg fără) …

 6. corina says:

  Cred ca pentru a fi toata lumea multumita este nevoie de o analizare mai profunda a acestui proiect.

 7. dani says:

  Când va avea RATB troleibuze și autobuze articulate?

  • Daniel Băluță says:

   Bună ziua! După cum v-am mai răspuns anterior, RATB-ul se află în subordinea Primăriei Generale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *