Specialiștii din domeniul serviciilor sociale au prezentat, recent, în cadrul seminarului informativ ”Tehnologia asistivă – un pas spre incluziunea persoanelor cu dizabilități”, o serie de soluții practice menite să ajute îmbunătățească viața persoanelor cu nevoi speciale.
Seminarul a avut loc la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4, iar participanții au putut face cunoștință cu tehnologiile asistive care permit persoanelor cu dizabilități să se integreze mai ușor din punct de vedere social, profesional, educațional. Specialiștii din domeniul serviciilor sociale au prezentat informații despre câteva dintre cele mai uzuale produse de tehnologie asistivă, hardware și software, care permit utilizatorilor cu deficiențe senzoriale sau de mobilitate să utilizeze tehnica de calcul și comunicare, cel puțin la fel de bine ca și un utilizator fără dizabilități. Concret, aceste tehnologii pot ajuta un nevăzător să poată citi articole, cărți, diverse materiale online sau pot ajuta persoanele cu mobilitate redusă a membrelor superioare să utilizeze tehnica de comunicare (tastatura și mouse-ul), fără ajutorul mâinilor. Am dat doar două exemple, însă lista este mult mai lungă.
Așa cum s-a spus și în cadrul seminarului, fără tehnologiile asistive, accesul persoanelor cu dizabilitați la educație sau la locuri de muncă este aproape imposibil.
Ca primar al sectorului 4 susțin toate inițiativele menite să promoveze tehnologia asistivă, o tehnologie care se dovedește deja palpabilă și eficientă. În acest context, așa cum a afirmat și directorul general al DGASPC Sector 4, Mihaela Ungureanu, următorul pas trebuie să fie în direcția subvenționării acestor tehnologii de la bugetul de stat, astfel încât să devină accesibile persoanelor cu dizabilități, așa cum se întâmplă în celelalte state europene.