Percepția tinerilor români asupra politicii și a politicienilor

Am avut, recent, ocazia să parcurg rezultatele unui studiu care atinge o problemă extrem de importantă, nu doar pentru clasa poltică din România, ci pentru societatea noastră, în general, și pentru viitorul ei: atitudinea tinerilor din România față de politică.

Studiul, care se numește chiar „Generația Mileniului – Atitudinea tinerilor din România privind politica”, readuce în discuție o serie de teme pe care societatea civilă le dezbate deja de mai mult timp, însă, acum avem posibilitatea să vedem clar cum percep tinerii din România clasa politică și mai ales ce așteptări au ei de la decidenți.

Aproape toți tinerii care au răspuns întrebărilor sondajului, adica 96%, afirmă că Educația și Sănătatea ar trebui să fie prioritățile oricărei guvernări. În aceeași măsură, tinerii doresc un sprijin financiar mai consistent din partea statului, atât pentru elevi, cât și pentru studenți, și o eficientizare rapidă a sistemului educațional.

Alte concluzii importante ale studiului fac referire la încrederea pe care generația cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani o acordă politicienilor. Iar la acest punct constat că nu mai puțin de 84% dintre tinerii chestionați sunt convinși că decidenții ignoră viziunea lor.

Următorul rezultat al studiului este strâns legat de acest aspect. 56% dintre tineri spun ca generația pe care o reprezintă este mai puțin interesată de politică decâ părinții sau bunicii lor. Mai mult, doar 32% dintre intervievați spun că sunt dispuși să își dedice din timpul lor politicii.

Permiteți-mi să adaug și câteva rânduri prezentării acesor rezultate: în ceea ce mă privește, este esențial ca orice societate să fie preocupată de maniera în care politica se reflectă în viziunea tinerilor; pentru că tinerii sunt cei care asigură viitorul și schimbarea, iar tot ceea ce noi întreprindem acum, lăsăm pe mâinile lor. Și tot ceea ce ne supără acum, și pare să nu aibă nicio rezolvare, stă în mâinile tinerilor – care sunt singurii capabili să schimbe radical ceva, în viitor. Nu pot să mă pronunț și să dau un verdict final asupra acestui subiect, al percepției tinerilor asupra politicii și a politicienilor. Am încredere că vin generații capabile și interesate să își pună amprenta în sens pozitiv asupra societății noastre. Și, da, sunt și eu de acord cu faptul că educația și sănătatea TREBUIE să fie priorități naționale NU doar declarativ, ci și la nivel real.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *